Veşti bune pentru gameri: NVIDIA anticipează scăderea cererii de plăci video pentru generarea de monede virtuale

13.03.2018
Veşti bune pentru gameri: NVIDIA anticipează scăderea cererii de plăci video pentru generarea de monede virtuale

Intrată în cea de-a patra lună de volatilitate extremă, piaţa monedelor virtuale devine tot mai puţin atractivă în ochii micilor investitori, descurajaţi de scăderile succesive ale preţurilor de tranzacţionare şi incertitudinile privind evoluţia viitoare.

În condiţiile unor volume de tranzacţionare situate la minimul ultimilor doi ani şi tendinţă de scădere accelerată, tot mai mulţi analişti pun sub semnul întrebării capacitatea monedei Bitcoin de a păstra cotaţiile actuale de tranzacţionare. Cât despre recuperarea pierderilor de peste 50% înregistrate din luna ianuarie şi până acum, momentan, nici nu poate fi vorba. 

Funcţionând pe principiul cererii şi ofertei, piaţa de monede virtuale necesită un flux de cumpărători cât mai mare pentru a putea creşte, apariţia unor dezechilibre ducând în primă fază la volatilitate, iar apoi la pierderea încrederii şi vânzarea în masă, cauzând prăbuşirea preţurilor. Echilibrul poate fi restabilit doar atunci când preţurile monedelor virtuale au coborât suficient de mult pentru a atrage noi cumpărători, în număr suficient de mare pentru a asigura creştere susţinută, de natură să redea încrederea investitorilor.

Din păcate, pentru cei care deţin în prezent monede virtuale, entuziasmul care a alimentat creşterile de preţuri din ultimele luni s-a cam risipit, revenirea la cotaţii apropiate nivelului de dinaintea efectului de bulă speculativă părând tot mai probabilă. De aceeaşi părere par să fie şi producătorii de echipamente folosite de „minerii” virtuali, Nvidia exprimând temeri legate de scăderea pieţelor de monede virtuale pe parcursul anului 2018.

Evoluţia preţului monedei Bitcoin

Vestea bună pentru cei care aşteaptă de mai multe luni să poată cumpăra o placă video la preţ decent, este că piaţa ar putea fi inundată cu plăci video la mâna a doua, mult mai ieftine decât am fost obişnuiţi până acum. Vestea proastă este că multe dintre acestea ar putea avea un nivel de uzură ridicat, punând sub semnul întrebării fiabilitatea pe termen lung.

Însă vestea şi mai proastă este pentru Nvidia. Creşterea bruscă a ofertei de plăci video second-hand poate lăsa compania cu inventare uriaşe de plăci video nevândute şi pierderi de ordinul miliardelor de dolari. Potrivit unor surse din industrie, Nvidia ia în considerare reducerea numărului de chip-uri comandate de la partenerul TSMC, fabricant de semiconductoare. Măsura vine după ce Nvidia ar fi oprit complet producţia de noi chip-uri pentru seria Geforce GTX 1080 Ti, în urmă cu câteva săptămâni.

Însă declinul pieţei de monede virtuale ar putea să nu fie singurul motiv pentru care Nvidia anticipează scăderea vânzărilor de plăci video. Anul 2018 ar putea aduce în scenă noi dispozitive ASIC (computere specializate, create special pentru generarea de monede virtuale), care să facă neprofitabilă folosirea plăcilor video la această activitate.

La fel ca în cazul monedei Bitcoin, generarea de monede virtuale ar putea deveni o activitate accesibilă doar companiilor şi investitor dispuşi să investească sume consistente de bani exclusiv pentru generarea de monede virtuale, eliberând piaţa de componente PC de sub presiunea minerilor „amatori”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult