ZOWIE FK2 – mouse precis şi cu design minimalist, creat pentru pasionaţii de e-Sports (REVIEW)

ZOWIE FK2 - mouse precis şi cu design minimalist, creat pentru pasionaţii de e-Sports (REVIEW)

Parte din noua gamă BenQ de accesorii pentru e-Sports, oferite sub marca ZOWIE by BenQ, FK2 este realizat prin contribuţia gamerilor profesionişti, fiind optimizat pentru manevrare precisă şi latenţe reduse.

Prezentare

ZOWIE FK2 se remarcă prin simplitate şi greutate redusă, construcţia suplă şi perfect echilibrată fiind ideală pentru jocuri cu acţiune rapidă, unde precizia şi viteza de reacţie la nivel de milisecundă pot face diferenţa între un jucător de top şi un simplu amator.

Mouşii din seria FK au un design low profile, care permite o prindere în mană de tip claw, oferind un control mai bun şi rapiditate în acţiuni. Produsele acestei serii sunt ambidextre, dotate cu butoane pe fiecare parte, astfel încât să poată funcţiona la fel de eficient pentru dreptaci şi stângaci deopotrivă.

Dacă la o privire neavizată, ZOWIE FK2 pare a fi un mouse cât se poate de banal, apartenenţa sa la familia accesoriilor pentru gaming este trădată de senzorul optic acompaniat cu un buton dedicat pentru setarea rezoluţiei, ajustabilă la pas de 400/ 800/ 1600 şi 3200 DPI. Pentru ca ajustările făcute să nu genereze confuzie în timpul sesiunilor de jocuri online, fiecare nivel de sensibilitate este asociat unei culori (albastru, verde, roşu, roz) redată cu ajutorul unul LED plasat la partea inferioară a carcasei.

Carcasa gândită pentru a rezista la uzură a primit un finisaj negru-mat care nu reţine urme de amprente şi păstrează o aderenţă suficient de bună chiar şi în palme transpirate.

Rotiţa pentru scroll realizată din cauciuc include striaţii care îmbunătăţesc aderenţa şi vine cu o formă aplatizată, care previne alunecarea degetului în lateral. Chiar dacă aş fi dorit ca rotiţa pentru scroll să permită şi acţionare stânga/dreapta, facilitând derularea paginilor web pe orizontală, această funcţie ar putea induce comenzi greşite în cazul apăsărilor mai energice, incomodând acţiunea din jocuri.

Nu tocmai silenţioase, butoanele pentru click stânga/dreapta sunt optimizate pentru un răspuns tactil bine definit la apăsare şi rezistenţă cât mai bună în condiţiile unui regim de utilizare abuziv.

ZOWIE FK2 include şi două seturi de taste Back/Forward, plasate de o parte şi de alta a carcasei, astfel încât să avem un rând de butoane la nivelul degetului opozant indiferent dacă suntem dreptaci sau stângaci. Doar puţin înălţate peste nivelul carcasei şi cu rezistenţă suficient de mare la apăsare, tastele laterale îşi păstrează utilitatea fără a risca apăsarea involuntară în timpul mişcărilor mai energice.

Completând reţeta unui mouse de înaltă precizie, ZOWIE FK2 include suporţi siliconici cu suprafaţă generoasă, garantând alunecarea lină pe aproape orice suprafaţă.

Conexiunea la PC este realizată prin interfaţă USB 2.0/3.0 folosind un cablu de 2 metri lungime, nu foarte gros şi îmbrăcat în cauciuc moale, care nu se agaţă şi nu reţine forma dacă este îndoit. În afara senzorului optic foarte performant, un alt atu important pentru ZOWIE FK2 este posibilitatea ajustării ratei de eşantionare pentru conexiunea USB în pas de 125/ 500/ 1000 Hz, cea din urmă valoare garantând un răspuns aproape instantaneu pentru comenzile aplicate.

Experienţa în utilizare

Dispozitiv plug-and-play, ZOWIE FK2 este detectat automat la prima conectare şi poate fi folosit imediat, fără instalarea de software suplimentar.

Confortabil în palme datorită formei ergonomice, ZOWIE FK2 este suficient de uşor pentru a permite manevrarea precisă doar cu vârfurile degetelor. Totuşi, unii utilizatori ar putea critica înălţimea redusă a carcasei, care nu permite sprijinirea întregii palme fără ca vârfurile degetelor să atingă suprafaţa mousepad-ului.

Puţin mai zgomotos decât media, ZOWIE FK2 îşi trage calităţile din folosirea unor butoane echipate cu switch-uri proprietare, diferite de cele folosite cu alte produse similare pentru gaming. Rezultatul este însă o experienţă tactilă plăcută şi cursă de apăsare redusă, care îmbunătăţeşte timpul de reacţie.

Trecând la dezavantaje, lipsa opţiunilor pentru ajustarea greutăţii ar putea să-i nemulţumească pe cei obişnuiţi deja cu acest mod de personalizare. În schimb, amatorii de jocuri RTS vor aprecia uşurinţa cu care pot fi realizate operaţii repetitive şi mişcări ample, acţionând mouse-ul folosind doar vârfurile degetelor. Şi absenţa unui software dedicat poate fi considerat un dezavantaj, limitând posibilitatea de a seta comenzi macro şi personaliza funcţiile butoanelor. Partea bună este că în acest mod nu pierdem timpul ajustând setările software, mouse-ul ZOWIE FK2 putând fi utilizat cu orice PC în doar câteva secunde după conectarea la portul USB.

Concluzie

Compact şi uşor de manevrat, ZOWIE FK2 poate fi companionul ideal pentru nopţile lungi de competiţii e-Sports, calităţile sale servind la fel de bine pasionaţii de jocuri FPS şi RTS.

Deşi nu foloseşte LED-uri multicolore plasate la vedere sau o formă extravagantă a carcasei, ZOWIE FK2 impresionează prin controlul oferit şi performanţele excelente în ansamblu.

Creat de BenQ, mouse-ul ZOWIE FK2 poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţuri începând cu 260 Lei.

Părţi pozitive

Senzor optic de bună calitate
Design ambidextru, cu taste back/forward pe ambele laturi
Finisaje durabile
Buton dedicat pentru ajustarea sensibilităţii

Părţi negative

Fără software dedicat pentru personalizare şi definirea comenzilor macro

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult