România, conectată la internet în bandă largă: 16 milioane de conexiuni active la finalul lui 2014

România, conectată la internet în bandă largă: 16 milioane de conexiuni active la finalul lui 2014

Mari consumatori de internet în bandă largă, românii au ajuns la finalul anului 2014 să folosească nu mai puţin de 12 milioane conexiuni la puncte mobile, în creştere cu 25% faţă de anul anterior. Similar, statisticile publicate de ANCOM evidenţiază un număr de 4 milioane conexiuni fixe la internet, în creştere cu 6% faţă de anul anterior.

Internet mobil

Analizate separat, cele 12 milioane de conexiuni la puncte mobile în bandă largă se împart în 10,7 milioane conexiuni 3G şi 3G+ şi 709 mii conexiuni 4G, generând împreună un trafic total de peste 46 mii de terrabytes. În medie, prin intermediul unei conexiuni în bandă largă la puncte mobile s-a înregistrat un trafic lunar de 0,26 gigabytes.

Conexiunile de internet mobil pe bază de abonament au depăşit în 2014 conexiunile pe bază de cartele preplătite, din cele 12 milioane de conexiuni, 6,4 milioane fiind pe bază de abonament şi 5,6 pe bază de cartele preplătite. Înmulţirea numărului total de conexiuni a fost ajutată şi de creşterea ratei de penetrare a internetului în bandă largă la puncte mobile la 60,2% din suprafaţa României, cu 12% mai mult decât la finalul anului 2013 şi cu 25% mai mult decât în anul 2012.

România, conectată la internet în bandă largă: 16 milioane de conexiuni active la finalul lui 2014

Internet fix

Conexiunile fixe de internet broadband au crescut cu 5,8% faţă de anul anterior, depăşind în 2014 pragul de 4 milioane conexiuni. Traficul anual total a atins 3,6 milioane TB, respectiv 76.1GB trafic de date mediul lunar (download şi upload) per utilizator.

Din totalul conexiunilor fixe de internet broadband, mai mult de 91% aparţin de clienţi persoane fizice, doar 0,4 milioane fiind conexiuni contractate de către persoane juridice. Repartizate pe regiuni, 73% din totalul conexiunilor de internet broadband sunt instalate în mediul urban. O tendinţă accentuată de creştere a conexiunilor de internet broadband poate fi observată în mediul rural. Astfel, din totalul de 4 milioane de conexiuni fixe la internet, 2,9 milioane sunt instalate în mediul urban (+4,2%) în timp ce în mediul rural s-au înregistrat cu 10,2% mai multe conexiuni instalate pe parcursul anului 2014, până la 1,1 milioane. În acelaşi timp, rata de penetrare a internetului fix în bandă largă la 100 de locuitori a atins valoarea de 20,1%.

În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final, în anul 2014 s-au înregistrat creşteri moderate în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel că structura conexiunilor de acces la internet fix a rămas aproape neschimbată: aproximativ 2,3 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (58% din totalul conexiunilor), conexiunile xDSL au ajuns la 1 milion (25,9% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizează cablu coaxial au stagnat la 0,5 milioane (11,6% din totalul conexiunilor).

După cum aţi putut vedea şi din alte statistici, publicate de organisme internaţionale sau de către companii de profil, România stă excelent în topurile internaţionale în ceea ce priveşte vitezele de transfer: jumătate din conexiunile la internet fix, deci aproape 2 milioane de conexiuni, permit viteze de peste 100Mbps. De altfel, testele efectuate de utilizatorii români pe aplicaţia Netograf.ro în primul trimestru al acestui an arată că aceştia experimentează viteze medii reale la internet fix de 73Mbps”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. Conexiunile care permit viteze între 10 şi 30 Mbps reprezintă 24% din totalul conexiunilor fixe, conexiunile cu viteze între 2 şi 10 Mbps 15%, iar cele care permit viteze între 30 şi 100 Mbps 11%.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult